Terug naar home Naar de website van Uitblinker Westland

< Home

Genomineerden WestlandHart bekend, stem op uw favoriet

In Westland zetten heel veel mensen zich vrijwillig in. Juist in deze roerige en onzekere tijd maken zij het verschil en zijn ze van onschatbare waarde. Het WestlandHart is een blijk van waardering van de gemeente Westland en Vitis Welzijn voor hun passie en toewijding.

 

Dit zijn de kanshebbers

Alle vier genomineerde vrijwilligersorganisaties blinken uit, doordat ze op hun eigen manier belangeloos iets bijzonders doen voor de Westlandse samenleving. Hieronder vindt u, in willekeurige volgorde, de kanshebbers op het WestlandHart.

 

De Vereeniging biedt wekelijks ontmoetingsplekken voor zelfstandig wonende senioren op 9 locaties in 7 kernen van Westland. Deelnemers gaan er met elkaar op uit, zijn samen actief bezig met dingen die ze leuk vinden, bewegen, lachen, kletsen, drinken koffie en delen lief en leed in een vertrouwde sfeer. Toen de groepen door de coronamaatregelen moesten stoppen, is een alternatief programma bedacht: er werd gebeld en er werden kaartjes gestuurd, Vereenigingkranten rondgebracht en creatieve pakketjes thuisbezorgd. De vrijwilligers zijn hierbij onmisbaar. De groepen worden begeleid door vrijwilligers, die weer begeleid worden door coördinatoren. De Vereeniging is een samenwerking van Pieter van Foreest, Careyn en Vitis Welzijn.

 

Fietsen voor m’n eten maakt zichtbaar waar je in Westland en omgeving eten kunt kopen bij stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen en kleine winkeliers. Mensen worden gestimuleerd om op de fiets te komen, zodat ze meer bewegen. De Facebookgroep heeft meer dan 15.000 leden en op de regiokaart staan meer dan 300 adressen om naartoe te kunnen fietsen. Zo steunen ze kleine ondernemers, wordt lokaal geteeld voedsel gekocht, minder voedsel verspild en minder (plastic) verpakkingen verbruikt. Ook in andere delen van Nederland wordt dit goede voorbeeld gevolgd. De vrijwilligers (beheerders van de website en Facebook, het ‘stalletjesinvoerclubje’ en de voorfietsers) hebben er juist in coronatijd hun handen vol aan.

 

Stichting School’s cool Westland geeft al tien jaar lang kinderen die dat door omstandigheden goed kunnen gebruiken een steun in de rug bij de overstap van basisonderwijs naar het voorgezet onderwijs. Het gaat om jongeren in een kwetsbare thuissituatie, maar ook om kinderen met andere (leer)problemen, die bij de overstap naar het voorgezet onderwijs in de problemen kunnen komen. De mentor komt bij de leerling thuis, achter de voordeur, en ouders worden nauw betrokken. In het afgelopen jaar, waarin het door corona soms onmogelijk was om thuis langs te gaan, hadden de vrijwillige mentoren digitaal of telefonisch contact. Ook bleef er aandacht voor het kind, bijvoorbeeld door te gaan wandelen.

 

Stichting Cleanup Team Westland heeft ongeveer 70 enthousiaste vrijwilligers. Zij laten door het rapen van blikjes en kleine plastic flesjes steeds weer duidelijk zien dat de leefomgeving iedereen aangaat. Waar nodig spreken zij mensen aan. Zij proberen hen te overtuigen mee te doen aan een van de acties zoals ‘GEWOON DOEN!’. Het Westlands miljoen waarbinnen ze 1.000.000 blikjes en PET-flesje in willen zamelen en in drie monostromen willen recyclen naar nieuwe producten. Iedereen die minimaal 300 stuks inlevert, krijgt een herbruikbare drinkfles cadeau. De Cleanup-teamleden sparen zo ook weer flessen bij elkaar die gaan naar Westlandse goede doelen en hun vrijwilligers. Zo doen zij dat samen met elkaar.

 

Feestelijke prijsuitreiking

De twee winnaars (juryprijs en publieksprijs) worden in juni bekendgemaakt en ontvangen dan het prachtige beeld van het WestlandHart. Ook ontvangen zij als genomineerden allen een bedrag van € 2.500,- We hopen de prijzen live te kunnen uitreiken, maar door corona is dat misschien nog niet mogelijk. We maken er hoe dan ook een feest van! Blijf op de hoogte via de website www.westlandhart.nl

Foto's