Terug naar home Naar de website van Uitblinker Westland

< Home

Fietsen voor mijn eten

De deugd fietsen koppelen aan de nood: zorgen voor dagelijkse eten. Ziehier de voedingsbodem van Fietsen voor m’n eten - Westland. Al bijna vier jaar brengt het regionale platform met landelijke ambities, consumenten en lokale aanbieders van eten samen, op een actieve manier.

Op 23 augustus 2017 startte Marja van der Ende de Facebookgroep 'Fietsen voor m'n eten - Westland', met de vraag: waar vind je stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers in het Westland en omgeving? Het doel: haar boodschappenlijstje bij elkaar fietsen, buiten de supermarkt.

Om antwoord op haar vraag te krijgen, voegde ze honderd vrienden uit de regio toe. Intussen is het initiatief uitgegroeid tot een fenomeen. Er zijn momenteel zestien actieve regio's. Alleen al de Westlandse Facebookgroep telt 15.044 leden en op de regiokaart zijn meer dan driehonderd adressen te vinden. Recent heeft Fietsen voor m'n eten - dat geen commercieel belang nastreeft - zich ook verzekerd van een nominatie voor het WestlandHart. Een beetje spannend vindt Marja van der Ende het wel. "Eigenlijk voelt het feit dat we genomineerd zijn al alsof we gewonnen hebben, want alle genomineerden krijgen een geldbedrag. Het bemachtigen van het beeldje van het Westland-Hart zou wat ons betreft echt de kers op de taart zijn. Na de mededeling dat we zijn genomineerd, bespeurde ik bij mezelf een gevoel van ‘eindelijk erkenning'. Het geeft een voldaan gevoel dat ons harde werken beloond wordt. Bij de leden en lokale aanbieders van eten hebben we al veel bereikt, dat dit nu ook is doorgedrongen tot de gemeente geeft een extra dimensie."

Bovenal biedt de nominatie Marja de kans om te laten zien dat er een hele groep vrijwilligers (20!) achter de Facebookgroep zit, die met hun inzet van grote toegevoegde waarde zijn. "Met de aanmelding voor de gemeentelijke vrijwilligersprijs wilde ik álle vrijwilligers in het zonnetje zetten", legt de Westlandse uit. Eén van die vrijwilligers is Sanne Romijn-Oosterbaan. Tijdens het ontbijt snel door Facebook scrollen, 's middags wat status-updates liken en vlak voor het slapen gaan nog één keertje je tijdlijn bekijken; als beheerder van de Facebookpagina probeert Sanne zo goed mogelijk de inhoud in de groep te bewaken. Ze is, zoals dat heet, een lid van het eerste uur. "Na een radio-interview van Marja bij de WOS was ik zó enthousiast geworden, dat ik mij heb aangemeld", vertelt ze. "De Facebookgroep had op dat moment zo'n vijfhonderd volgers. Omdat het aantal leden snel groeide, vroeg Marja mensen om mee te helpen  als beheerder. Vrij snel daarna heb ik ‘ja' gezegd. Voor mijn werk heb ik ook jarenlang een Facebookpagina gerund. Redelijk Facebook-verslaafd zou ik mezelf wel willen noemen”, zegt Sanne lachend. 

Minstens net zo bevlogen is Ria Roessen, lid van het stalletjesinvoerclubje én 'racende reporter'. Met haar blogs deelt ze adresjes waar je lekkere streekproducten kunt kopen, de fietsroutes ernaartoe en recepten. "Af en toe eten bij elkaar sprokkelen op de fiets, heerlijk vind ik dat", verklaart Ria. "En ik steun bovendien de lokale ondernemer." 

Nog zo'n onmisbare steunpilaar is Aad van Meurs, de ploegbaas van het stalletjesinvoerclubje. Een slordige 3800 uur besteedde hij al aan zijn vrijwilligerswerk. "De afgelopen jaren hebben we 2291 stalletjes ingevoerd", merkt hij trots op. "Na een gezamenlijke fietstocht in augustus 2018 ben ik aan Marja blijven 'hangen'."

Momenteel stopt hij elk vrij uurtje in het overzetten van de huidige database naar een nieuwe website-omgeving. "We kijken er echt naar uit om binnenkort de nieuwe site te lanceren", geeft Marja aan. En passant onthult ze dat er nog meer toekomstplannen zijn. "We willen graag een koppeling maken met een Fietsroute App. Achter de schermen zijn we druk bezig om te kijken wat de komende tijd mogelijk is." 

Ook het opzetten van (kleinschalige) events waar nieuwe mensen elkaar in real-life kunnen ontmoeten rond een heuse Fietsen voor mijn eten community behoort tot de ideeën die in de pijplijn zitten. Het 'prijzengeld' dat gekoppeld is het WestlandHart kan Fietsen voor m'n eten goed gebruiken bij het verder uitwerken van die plannen.

"Onze nominatie is een mooie opstap naar meer", besluit Marja van der Ende.