Terug naar home Naar de website van Uitblinker Westland

< Home

De Vereeniging

Ontmoeting, samen beleven en ervaren

Ontmoeting, samen beleven en ervaren, het zijn de pijlers waarop 'De Vereeniging' rust. Hét trefpunt voor zelfstandig wonende senioren die graag wat meer sociale contacten willen hebben, telt acht locaties in zeven kernen van Westland. Deelnemers gaan er met elkaar op uit, zijn samen actief bezig met dingen die ze leuk vinden, bewegen, lachen, kletsen, drinken koffie en delen lief en leed in een vertrouwde sfeer. 

De Vereeniging is een samenwerking tussen Vitis Welzijn, Careyn en Pieter van Foreest. Op 1 april 2014 ging De Vereeniging van start en de afgelopen jaren heeft de ontmoetingsplek voor ouderen haar bestaansrecht meer dan bewezen. Even wat anders, even genieten van een andere tijdbesteding en de dagelijkse sleur op een fijne manier doorbreken. Sleur die helaas voor veel ouderen 'zich alleen voelen' inhoudt. 

Er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen waarom juist senioren nabijheidscontact missen. Een belangrijke is het wegvallen van de partner en het hebben van een beperkt sociaal netwerk. De dagen kunnen lang duren als er nauwelijks iemand langskomt voor een praatje. Daar is De Vereeniging een uitstekend initiatief voor. Bij De Vereeniging ontmoeten 55-plussers mensen van hun eigen generatie die het, net als zij, fijn vinden er even uit te zijn. "Je hoeft helemaal niets maar je mág overal aan meedoen", vertelt mevrouw Van der Kleij uit Monster. "Het samenzijn staat voorop."

Totdat de coronapandemie zijn intrede deed, bezocht ze wekelijks op dinsdagochtend De Vereeniging in woonzorgcentrum De Opmaat in Monster. Vanwege COVID-19 liggen om dit moment alle activiteiten stil, tot nader orde. "Ik mis het heel erg", zegt ze, zichtbaar geëmotioneerd. "Voor mij is deze ochtend heel erg belangrijk. Ik had ook nooit gedacht dat ik het zó fijn zou vinden bij De Vereeniging. Ik hoop echt dat we binnenkort weer mogen."
Mevrouw Van der Kleij kan zich prima in haar eentje redden, maar een ding valt haar zwaar: er is niemand om tegen te praten. En dat terwijl ze van een goed gesprek houdt. Ze voelt leegte in haar leven, na het overlijden van haar man. "Ik was veertien jaar toen ik verkering kreeg; mijn man en ik zijn zestig jaar onafscheidelijk geweest. Na alles samen te hebben gedaan, was ik opeens alleen."

Door haar huisarts werd mevrouw Van der Kleij geattendeerd op het bestaan van De Vereeniging.

De daadwerkelijke stap zetten, vond ze ontzettend spannend. Met lood in haar schoenen ging ze de eerste keer naar De Vereeniging toe, maar de weerstand maakte al gauw plaats voor geluk. "Schoorvoetend ging ik er met de Plusbus heen, maar vanaf dag één ben ik met open armen ontvangen."

Standaard zorgt een tweetal vrijwilligers voor een gastvrije ontvangst met koffie/thee en iets lekkers. Daarna zijn er activiteiten afgestemd op de behoefte van de deelnemers. Denk aan handwerken, kaarten maken, bloemschikken, sjoelen, een spelletje Rummikub of hersenkrakers. "Het is iedere keer iets anders." En natuurlijk is er ook alle gelegenheid om gezellig te keuvelen met de andere senioren. "We worden echt in de watten gelegd", vertelt mevrouw Van der Kleij enthousiast, die het bezoek aan De Vereeniging als hét hoogtepunt in de week beschouwd en de nominatie voor het WestlandHart dan ook zeer terecht vindt. 'Kom gewoon een keer langs!', dat zou mevrouw Van der Kleij willen zeggen tegen mensen die zich in een vergelijkbare positie als de hare bevinden.

Niet alleen de deelnemers blijken na afloop met hernieuwde energie huiswaarts te keren, ook de vrijwilligers. "Ik ga altijd met een voldaan gevoel weg", beaamt Maria van der Helm. "Het is heel waardevol om iets voor die mensen te kunnen betekenen." Bijna twintig jaar geleden pakte Maria de vrijwilligershandschoen op, nadat haar kinderen naar het voortgezet onderwijs gingen. "Ik ben begonnen in De Naaldhorst en daarna meeverhuisd naar De Hooge Tuinen. Daar kwam De Vereeniging op mijn pad. Hier vrijwilliger zijn vind ik toch wel het allerleukst."

Maria voelt zich als een vis in het water tussen haar collega-vrijwilligers. Samen hebben ze de taken goed verdeeld. De Vereeniging is ingericht op kleinschalige groepen van zo'n tien tot twaalf personen, die worden begeleid door twee vrijwilligers onder leiding van een coördinator. Doordat er voor deze opzet is gekozen, is er volgens Maria genoeg tijd en ruimte voor een luisterend oor voor diegenen die dat nodig hebben.

Toen de groepen door de coronamaatregelen moesten stoppen, is een alternatief programma bedacht: de afgelopen weken zijn er creatieve pakketten bij de deelnemers thuisbezorgd. Ook kregen de senioren De Vereenigingskrant in de bus, kaartjes opgestuurd en af en toe een telefoontje. Maria bleef haar gasten bovendien trouw bezoeken: "Wat er ook dichtgaat, ons hart blijft open!"