Terug naar home Naar de website van Uitblinker Westland

< Home

Clean Up Team Westland

Maakt samen de cirkel rond

Bewustwording en gedragsverandering rondom zwerfafval en afvalscheiding, dat is waar Cleanup Team Westland zich voor inzet. Elke week trekken ruim zeventig vrijwilligers van deze stichting ten strijde tegen vervuiling door PET-flesjes en drankblikjes. Gehuld in een geel hesje en gewapend met een vuilniszak speuren ze naar rondslingerende drankverpakkingen. De teamleden streven naar een sneeuwbaleffect, zodat steeds meer inwoners zich verantwoordelijk voelen om Westland schoon te houden. 

"Goed voorbeeld doet volgen", aldus Rob van Holstein, initiatiefnemer van de stichting die in juni 2020 het levenslicht zag. De aanzet voor Cleanup Team Westland werd in september 2018 gegeven in Wateringen tijdens World Clean Up Day. Wat begon als een spontane burgeractie om het probleem van zwerfvuil aan te pakken door het organiseren van een opruimactie, is inmiddels uitgegroeid tot een inzamelingsactie die Westland breed gedragen wordt. Het eerste idee ontstond op Bonaire toen Rob een project aan het uitrollen was om het gebruik van water en frisdrank in plastic flesjes drastisch terug te brengen. "Bij thuiskomst bleek het in Westland net zo'n vieze bende te zijn", geeft Rob aan. Hij had meteen de drang iets te ondernemen. Sindsdien combineert de Wateringer het aangename van een blokje om met het nuttige: het rapen van blikjes en kleine plastic flesjes. "Om de dag loop ik een eigen rondje van zo'n vijf kilometer. In een uur tijd haal ik al gauw twintig tot dertig stuks afval weg."

In het begin vond Rob het wel wat ongemakkelijk, zo bekent hij. Maar nu boeit het hem niet meer zo. "Vooral omdat ik alleen maar leuke reacties krijg. Voorbijgangers steken hun duim omhoog of zeggen: 'Goed bezig!'." Bij eerste keer was dat volgens Rob toch wel anders. "Ik kreeg opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd als 'Ga werken, zwerver!'. De keer daarop moest ik echt eventjes over een drempel heen."

Nadat Rob zichzelf zichtbaar ging maken met een fluorescerend vestje, kwam de ommekeer. "Dan word je opeens als professional beschouwd", lacht hij.

Om gezien te worden als een volwaardig gesprekspartner van de gemeente, besloot Rob de krachten met andere individuen te bundelen. 'Samen sta je sterker', met dat motto ging hij de samenwerking aan.

De leden van Cleanup Team Westland komen uit alle lagen van de bevolking. Met hun schoonwandelactiviteiten verzamelen ze zwerfafval én waardevolle informatie. Onder andere de Litterati-app helpt hen daarbij. Ze registreren hun raapsels middels een foto voorzien van coördinaten. Gegevens die vervolgens worden gebruikt om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken. "De data stellen we beschikbaar voor organisaties en instanties waardoor zij hun beleid kunnen activeren met het feitelijk bewijs van onze cijfers."

In haar jonge bestaan heeft Cleanup Team Westland al diverse mooie acties ontplooid, zoals 'Gewoon Doen!'. Binnen deze afval-actie worden drinkblikjes en PET-flesje ingezameld en in verschillende monostromen gesorteerd, zodat het afval geschikt is voor recycling naar nieuwe grondstoffen. In de periode tot december 2020 is op deze manier maar liefst 3045 kilo CO2 vermeden.

Iedereen die minimaal driehonderd stuks inlevert, krijgt een herbruikbare ‘Blue thermos Bottle’ cadeau. "Daarvoor is heel bewust gekozen. Bij het gebruik van een herbruikbare fles zie je namelijk een directe afname van het zwerfafval met ruim 18 procent. Daarnaast maak je als gebruiker een duidelijk visueel statement; ík drink gewoon kraanwater!”

De teller staat inmiddels op 202.436 ingezamelde PET-flesjes en drinkblikjes. Daarmee gaat Cleanup Team Westland niet op haar lauweren rusten, het is volgens Rob juist een punt om nog meer mensen bewust te maken van de (onnodige) afvalstromen en de belasting hiervan op de omgeving. “Liever vermijden dan opruimen!” Daarom wil het Cleanup team deze zomer toeren door Westland met een unieke 12 meter lange trailer waar mensen onder meer gratis water kunnen tappen. “Verder werken we samen met de Jongerenraad Westland om het project 'Proost' te lanceren. Binnen dit project kunnen evenement-organisaties van feesten, maar ook sportclubs en bedrijven met meer dan honderd gasten gebruik maken van eco-statiegeld-glazen die door heel Westland zijn te gebruiken.”

De nominatie voor het WestlandHart is een bevestiging: Cleanup Team Westland timmert flink aan de weg. De plek op de shortlist vindt Rob 'hartstikke leuk'. "Temeer omdat Cleanup Team Westland geen standaard vrijwilligersorganisatie is. Wij hebben geen vrijwilligers hoeven mobiliseren; de vrijwilligers waren er al. Cleanup Team Westland is vooral het gezicht geworden. De nominatie is een mooi schouderklopje aan al die lopers die wij kennen én die wij nog niet kennen. Daar moeten we ook nog wat extra werk in gaan verzetten."